Monday, August 27, 2012

Kahwin & Jodoh


Entah knapa hati aku tergerak nak menaip tentang bnda ni.. Yeah, setelah berbicara ttg teman hidup bersama2 geng FORA (Haidhar,Nizar and Akmal)..dan topik ini hangat dipersembangkan masa konvoi raya hari tu..

SO, kahwin. Adakah kita terlalu muda utk berbicara tentang bnda ini? Well, mungkin belum tiba masanya. Tetapi,perkara ini perlu difikir sejak umur kita sekarang ni..sbb bagi aku, umur 20-an ni dah cukup matang utk merenung masa depan.. mcm mana pula dgn jodoh? Well, lets get through this post...

1.Jodoh tak akan dtg tanpa usaha diri sendiri
Jodoh adalah salah satu perkara yg  selalu org salah tafsirkan. Aku teringat lagi ayat Dato Dr Fadzilah Kamsah tentang jodoh. Ayatnya lebih kurang mcm ni

"Abang jgn ingat abang minat seorang awek ni , abang goyang kaki kat rumah ,abang akan dapat dia.Pastu bila tak dapat, abang salahkan jodoh..Usaha dulu abang,berdoa pada Allah dulu, kalau tak dapat baru tak ada jodoh namanya.."

Mmg betul, jodoh di tangan tuhan. Dan kita tidak perlu TERLALU mencari, sebaliknya persiapkan diri..
Tetapi kita bertanggungjawab utk mengusahakannya..
Get that fact straight ! Tak kan la duk goyang kaki kat rumah, ttba jodoh dtg? Melainkan, ibu bapa punyai pilihan sendiri utk anak mereka. Itu terletak pada ibu bapa sendiri.
Tapi kan, zaman sekarang ni bkn mcm zaman dulu. Susah ibu bapa nak carikan suami/isteri utk anak sendiri, tak gitu? Norma zaman sekarang, anak-anak yg akan mmbuat pilihan sendiri. And once again, ianya tak kan datang tanpa sebarang usaha dari kita sendiri.

2.Couple atau Teman Hidup?
Bagi aku, couple ni satu term dimana sepasangan lelaki dan perempuan, bercinta, seronok2, tidak begitu serius, hanya utk suka2... date sana, date sini...breakup...the end.. meanwhile Teman Hidup pula bercinta dgn tujuan yg lebih serius, kerana tujuan utama mereka ialah supaya mereka menjadi kekasih yg halal suatu hari nanti. Mungkin belum tiba waktu utk mereka berkahwin, kerana sedang belajar,atau tidak berkemampuan.

Okay,kenapa pula Teman Hidup ni penting? Kerana ianya salah satu perancangn utk masa hadapan. Cuba kita lihat, situasi di sekeliling kita,. dlm ramai2 rakan kita, berapa ramai yg sudah berpunya? mungkin sudah bertunang, dan ada juga yg sudah berkahwin. So persoalannya di sini, bila tiba masanya utk kita ingin mendirikan rumah tangga, mungkin 4-5 tahun akan datang, sebesar mana peluang kita utk mencari bakal suami/isteri pada masa itu? Berapa ramai yg masih 'solo' dlm masa 4-5 tahun akan dtg? Di sinilah peranan Teman Hidup,di mana mereka sejak awal lagi telah bersedia utk ke jinjang pelamin, memandang jauh kehadapan, bukan setakat bercinta utk suka-suka sahaja. Teman Hidup yg membimbing antara satu sama lain.. Sebagai keperluan fitrah, bukanlah kerana hawa nafsu semata-mata. Bagi aku, Teman Hidup pada usia 20an ni, bukan utk suka2 lagi dah, mmg dgn harapan utk dijadikan isteri,..... andai dijodohkan Allah.

3.Perigi dan Timba
Satu lagi perkara perlu di perbetulkan. Dlm masyarakat kita, wujud bidalan "bagai perigi mencari timba".. Ianya seperti ingin menunjukkan bahawa tidak elok kalau perempuan melamar/mengorat lelaki.. LOL,Get the fact straight ! Dalam Islam, ianya adalah amalan terpuji.. yeap.. so there's no need to be segan.. if u feel that the guy is good enough for you, catch it before its too late..

4.Bila tiba masanya.....
Aku tertarik dgn ayat ustaz Azhar Idrus,. ayatnya lebih kurang mcm ni

"Bila dtg seorang lelaki yg cukup solatnya,cukup ibadahnya, baik akhlaknya ingin melamar kamu, terimalah dia walaupun pada waktu itu dia tidak kaya....."

well para puam2, akak2 yg sedang membaca tu, keputusan terletak di tangan anda.Bila tiba masanya, adakah jawapannya "YA" atau "TIDAK"..


Sampai sini sahajalah perkongsian yg ingin ku tulis. Harap serba sedikit dpt mmbantu dan membuat anda2 semua berfikir sejenak.Mungkin ada tak betulnya, tapi terimalah sbg pandangan dari seorang sahabat..yg rasa tak betul tu tak yah ikut..kekeke >_<

Assalamualaikum.









3 comments:

Di Persimpangan said...
This comment has been removed by the author.
Asnawi Bin Muhammad Nazri. said...

Bagaimana bila pada saat saudara sudah lengkap, Sudah bersedia, si dia sudah berpunya? :p

mazuism said...

hehehehe

Post a Comment